Așezământul social destinat victimelor violenței domestice „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” (com. Slobozia, jud. Giurgiu)

Share
Precizare: Colaborarea între PRO VITA București și Așezământul Social „Sf. Arhangheli” se face în baza și în limitele acestui protocol. Așezământul NU se află în administrarea PRO VITA. Persoanele care doresc să sprijine individual eforturile părintelui Valentin și ale preotesei Veronica sunt binevenite și rugate să ia legătura direct cu aceștia. RAPORT: ce am realizat acolo în ultimii 5 ani.

Copii la joacă în curtea așezământului. Foto © Cristina Nichituș Roncea, august 2017

PREZENTARE

Amplasare: la 7 km de orașul Giurgiu, pe drumul spre Zimnicea (~70 km de București)

Conducerea: Veronica Ștefan (director) împreună cu preot Valentin Ștefan.

Descriere: Centrul cuprinde o clădire P+1 cu 12 camere-dormitor, 4 sufragerii, 3 băi cu cabine de duș, spălătorie, 4 băi de serviciu, bucătărie, sală de mese, spațiu pentru activități, birou, sală de joacă. Aferent clădirii există un teren plus dependințe (adăpost animale, grajd, un lot de teren, curte mare cu spații de joacă amenajate). În momentul preluării de la stat (2008), clădirea, unde se derulase cândva o activitate similară, se prezenta în stare proastă, fără vreun fel de dotări, lipsind chiar și geamurile, ușile și instalațiile sanitare. De atunci a fost refăcută parțial instalația sanitară, instalația termică, a fost refăcut acoperișul, spațiul a fost îngrădit, s-a cultivat gazon, s-au pus uși și geamuri termopan, au fost plantați pomi fructiferi etc. Clădirea a fost izolată termic la exterior în proporție de 90%.

Persoane în asistență (septembrie 2017): 30, din care 7 mame și 23 de copii; numărul variază întrucât pe măsura rezolvării problemelor sociale, unele persoane pleacă. Sunt mai multe iarna, când și nevoile sunt mai mari. În plus, avem în grija și familiile celor trei bărbați care se ocupă de animale și muncile câmpului, care au 6 copii, 3 copii și respectiv 4 copii.

Personal: preotul Valentin Ștefan și soția sa Veronica, o bucătăreasă, un instructor de educație, un lucrător de întreținere. Se folosesc voluntari pentru anumite activități ocazionale sau permanente; treburile gospodărești se fac cu sprijinul mamelor beneficiare.

Vă rugăm să sprijiniți eforturile noastre printr-o donație, ocazională sau lunară!

Dotări în clădirea centrului și în spațiile anexe:

Toate cele 12 dormitoare sunt renovate și amenajate cu mobilier primit de la susținători.

Animale în adăpost: 8 vaci, 20 porci, 1 cal, 1 ponei (de agrement), 10 oi (la cioban), păsări.

Există un solar și o grădină care furnizează cea mai mare parte a legumelor pentru perioada de vară.

Încălzirea se face cu centrală care folosește lemn de foc.

Situația socială și administrativă:

Centrul deține toate avizele necesare funcționării și are binecuvântarea ierarhului ortodox. În anul 2010 așezământul a fost sfințit de către Preafericitul Patriarh Daniel.

Copiii au parte de educație conform vârstei, fiind integrați școlar. Transportul copiilor la/de la școală se face cu un microbuz.

În curtea centrului există un mic paraclis unde se țin slujbe și spații de joacă pentru copii.

Ajutorul din partea statului este foarte redus, centrul trăind doar cu sprijinul donatorilor și al firmelor private.

Condițiile sunt specifice mediului rural, fiind asigurate cele necesare traiului, dar la un nivel modest. În schimb, copiii și mamele sunt feriți de pericolele specifice marilor centre urbane (droguri, prostituție, infracționalitate etc.) fiind supravegheați și îndrumați permanent cu multă dragoste. În centru există un set de reguli pe care toată lumea are datoria să le respecte.

NEVOI ESENȚIALE și PERMANENTE

  • Prioritar – alimente: cartofi, ceapă, fasole, ulei, făină, conserve de mazăre, fasole, pate de ficat; zacuscă, măsline, cașcaval, ceai, unt sau margarină, carne, măsline, zacuscă, castraveți în oțet, gogoșari în oțet, cereale, bulion.
  • Prioritar: cereale pentru animale (grâu, porumb, tărâțe, floarea soarelui, mazăre furajeră).
  • Produse de igienă generală și personală: detergent de rufe, de vase, de pardoseli; șampon, săpun, hârtie igienică, pastă de dinți.
  • Produse de curățenie: mături, fărașe, mopuri, găleți, soluție geamuri, soluție degresantă pentru bucătărie.
  • Combustibil pentru sezonul rece: brichete din lemn și lemne de foc.
  • Plata facturilor de utilități: apă rece (cca. 6.000 de lei/an, plătibilă la finalul anului) și electricitate (cca. 1500 lei/lună), butelii cu gaz pentru aragaz (cca. 420 lei/ lună).

DOTĂRI NECESARE

  • Finalizarea izolației termice exterioare a clădirii.
  • Vopsea lavabilă și vopsea în ulei pentru curățenia generală, trafaleți si pensule.
  • Prioritar: Lucrări de reparații la acoperiș.
  • Rafturi metalice pentru spațiul destinat depozitării lenjeriei și hainelor.

CONTACT

Așezământul social „Sf. Arhangheli”, com. Slobozia, jud. Giurgiu

Asociația PRO VITA – București

GALERIE FOTO

Toate fotografiile (c) Cristina Nichituș-Roncea 2017

Share