Dragi prieteni ai PRO VITA,
Suntem deosebit de încântați de modul în care răspundeți, de 7 ani încheiați, chemării noastre de ajutor și sprijin pentru așezământul Sf. Arhangheli, fondat de părintele Valentin și de doamna prezbiteră Veronica.
Ceea ce se întâmplă în micul sat Slobozia din Giurgiu tinde să capete proporțiile unui fenomen: odată o clădire veche, abandonată, este azi un adăpost cald și plin de viață pentru zeci de mame și copii, persoane aflate într-o perioadă critică a vieții lor. Nu doar material, ca măsură a calității vieții, lucrurile s-a schimbat de la momentul în care pr. Valentin a preluat clădirea de la administrația locală; s-au petrecut acolo schimbări de statut, administrative, de mentalitate și atitudine din partea tuturor celor implicați. Un exercițiu de generozitate, dar și de tenacitate, stăruință și seriozitate, toate acestea doar prin forța comunității și a actorilor privați.
Cele mai multe lucruri trebuie văzute, ca să poată fi înțelese, așa că vă invităm în vizită la Slobozia; aici, pe blog, noi ne mulțumim cu măsurarea a ceea ce este posibil de cuantificat.
Cunoașteți deja bilanțul contabil al colaborării: peste 300.000 de lei au venit din partea sponsorilor și a donatorilor noștri pentru a fi investiți direct în așezământ.
Ca regulă generală, în afară de satisfacerea unor nevoi urgente, am pus accentul pe reducerea dependenței de sursele externe de utilități sau de hrană, cu alte cuvinte pe autosuficiența și sustenabilitatea așezământului, având în vedere că statul român nu contribuie, deci nimic nu vine „de la sine”, într-un flux permanent, stabil, la Așezământ.
Acest obiectiv al reducerii cheltuielilor și autosuficienței a fost avut în vedere permanent; mai întâi în lucrările executate: re-izolarea clădirii, schimbarea radiatoarelor, înlocuirea traseelor de încălzire, achiziționarea unei centrale termice noi, achiziția presei de brichetare a deșeurilor din lemn. Mai apoi, în lucrările de extindere a centrului: construcția adăpostului pentru animale, achiziționarea fostei gospodării agricole comunale împreună cu anexele, terenul și drumul aferente, inclusiv a șase hectare pretabile pentru solarii, branșamentul grajdurilor la rețeaua electrică. Toate acestea au dus, în timp, la eliminarea caloriferelor electrice costisitoare, sporirea randamentului arderii combustibilului și reducerea pierderilor pe traseu, sporirea efectivelor de animale, începerea producției de hrană și combustibil cu mijloacele proprii. Iarna aceasta este prima în care așezământul își asigură singur 100% din cele necesare încălzirii!
Acestea fiind zise și făcute, vă informăm că pentru 2020 am stabilit în comun acord cu Valentin și Veronica alte 3 priorități:
- reducerea cu 50% a facturilor la energie electrică prin montarea de panouri solare;
- plata integrală a facturilor de energie electrică;
- construcția unui nou loc de joacă pentru copiii aflați în grija Așezământului.
Să le luăm pe rând.
Ne propunem să reducem necesarul de energie electrică convențională la jumătate, prin instalarea de panouri solare pentru încălzirea apei menajere. Odată cu aceasta, apreciem că vom asigura 80% din necesarul energetic total din surse proprii.
Iată și schița tehnică (clic pe imagine pentru rezoluție mai bună):
Continuarea achitării consumului de energie electrică, lucru pe care deja îl facem de câțiva ani, este esențială. Referința este suma totală achitată în 2019: 18.000 lei.
Ultimul proiect este construcția unui nou loc de joacă, acesta urmând a-l înlocui pe cel vechi, nesigur, deteriorat și de altfel scos din uz (în urma unor mici accidente).
Ținta noastră este ca echipamentele nu doar să aibă un design atractiv și prietenos pentru copii, ci și să fie pe cât posibil prietenoase pentru mediul, să aibă durată de viață lungă și costuri reduse de întreținere.
Pentru aceasta este necesar ca, în mod ideal:
- toate materialele să fie non-toxice;
- echipamentele să nu își modifice forma și să nu își piardă funcționalitatea indiferent de condițiile meteorologice;
- să nu ruginească sau putrezească;
- să reziste la impact normal;
- să fie rezistente la apă;
- la o exploatare normală, să nu elimine așchii și să nu prezinte fisuri sau crăpături;
- pe cât este rezonabil posibil, să nu se încălzească la expunerea la soare;
- pe cât este rezonabil posibil, să nu își piardă din intensitatea culorii;
- să aibă o durata de viată de 10 ani.
Elementele metalice să fie:
- protejate anticoroziv, zincate prin imersie la cald și vopsite în camp electrostatic;
- sudurile să fie testate conform standardelor pentru adulți.
Componentele din lemn:
- să fie tratate cu grund și lac pe bază de apă.
Toboganele:
- să fie confecționate din poliester armat cu fibră de sticlă.
Locul de joacă va fi amplasat în curtea așezământului.
Nu deținem încă o estimare a costurilor.
Vom reveni curând!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.