Acest proiect s-a încheiat în august 2014. În cei doi ani și jumătate ai proiectului am oferit masă și casă pentru 12 persoane, din care 9 copii, toți veniți la noi în situații sociale și financiare grave. Ne bucurăm să știm că am contribuit la mai binele lor și sperăm că perioada petrecută în custodia noastră le-a fost una din cele mai liniștite ale vieții.
„Casa socială Valea Părului” este un proiect social al Asociației PRO VITA București, derulat în satul Valea Părului, jud. Teleorman (nu departe de Alexandria).
Asemănarea de nume cu localitățile Valea Plopului și Valea Screzii, unde sunt situate de-acum celebrele așezăminte de plasament și asistență ale Asociației Pro-vita, se va dovedi, sperăm, una fericită. Pentru că fără munca neobosită și harul părintelui Nicolae Tănase, nimic din toate acestea n-ar fi existat, nici filiala București a Pro-vita! Așadar, până la urmă, plopul face, totuși, pere!
Dotare. Dispunem de o casă cu destinație de locuință, grădina aferentă (1500 mp) și 4 hectare de teren agricol cultivate în sistem colectiv, cu drept de uzufruct.
Beneficiari. Toate acestea sunt puse la dispoziție unor femei însărcinate și mame cu copii aflate în situații financiare, familiale sau sociale dificile, până la revenirea la normal a situaţiei celor găzduiți.
Concept. Proiectul a debutat în anul 2011, cu intenția de a completa material serviciile de consiliere oferite femeilor în criză de sarcină sau victime ale unor evenimente nefericite. La fel ca întreaga noastră activitate, și prin casa socială de la Valea Părului ne propunem sprijinirea mamei și copilului, împreună, până la integrarea sau reintegrarea lor socială.
Proiectul se bazează pe conceptele de autonomie și autogospodărire: dorim ca grădina și terenul agricol să producă o parte cât mai mare din hrana necesară pentru persoanele găzduite și totodată urmărim sprijinirea adulților găzduiți pentru desfășurarea de activități remunerate în zonă (munci agricole etc.) și frecventarea de către copii a școlii locale.
Necesități
- Alimente: Făină, Mălai, Orez, Paste, Ulei, Zahăr, Bulion, Fasole, Cartofi, Ceapă, Mazăre, Margarină, Gem/Marmeladă, Pateuri (vegetale/de porc/de pasăre), Ceaiuri, Carne (se poate depozita în lada frigorifică).
- Produse de igienă: Săpun, Șampon, Pastă de dinți, Hârtie igienică, Absorbante, Detergent de rufe, Detergent de vase.
- Rechizite: Caiete (A5, A4, dictando, matematică, de geografie, de muzică), Hârtie (coli A4), Pixuri, Creioane, Cerneală, Creioane colorate, Carioci, Acuarele, Blocuri de desen (A4, A3), Plastilină, Hârtie glasată, Hârtie creponată, Dosare de plastic + folii (pentru portofoliile cerute la școală).
- Cărți și materiale educative
Dezvoltarea gospodăriei
- un solar pentru agricultură;
- două sobe de teracotă;
- branșarea la sistemul de apă curentă + realizarea instalației aferente + amenajarea unei băi;
- construirea unei fose septice;
- renovarea şi amenajarea anexelor;
- repararea acoperişului (inclusiv burlane şi jgheaburi) și a podului;
- repararea și vopsirea gardului;
- vopsirea uşilor și ramelor de la ferestre;
- aragaz;
- ladă frigorifică;
- lemne de foc pentru iarnă
- unelte agricole şi de uz gospodăresc;
- animale (păsări, capră, vacă, porc) + adăpost; – acum avem un purcel de lapte
- cheltuieli periodice pentru activităţile agricole;
- la poartă: schimbarea clanței vechi și montarea unei sonerii;
- în curte: desțelenirea totală, pentru a extinde culturile spre râu;
- curățarea fântânii și analiza unei probe de apă;
- instalarea unei hote simple pentru a impiedica formarea condensului si a mucegaiului;
- instalarea unei usi exterioare cu plasă la bucătărie, pentru a împiedica intrarea insectelor și a animalelor de pe lângă casă.