PREZENTARE (ultima actualizare: 2020)
Amplasare: la 7 km de orașul Giurgiu, pe drumul spre Zimnicea (~70 km de București)
Conducerea: Veronica Ștefan (director) împreună cu preot Valentin Ștefan.
Descriere: Centrul cuprinde o clădire P+1 cu 12 camere-dormitor, 4 sufragerii, 3 băi cu cabine de duș, spălătorie, 4 băi de serviciu, bucătărie, sală de mese, spațiu pentru activități, birou, sală de joacă. Aferent clădirii există un teren plus dependințe (adăpost animale, grajd, un lot de teren, curte mare cu spații de joacă amenajate). În momentul preluării de la stat (2008), clădirea, unde se derulase cândva o activitate similară, se prezenta în stare proastă, fără vreun fel de dotări, lipsind chiar și geamurile, ușile și instalațiile sanitare. De atunci a fost refăcută parțial instalația sanitară, instalația termică, a fost refăcut parțial acoperișul, spațiul a fost îngrădit, s-a cultivat gazon, s-au pus uși și geamuri termopan, au fost plantați pomi fructiferi etc. Clădirea a fost complet izolată termic la exterior.
Persoane în asistență (oct. 2019): 38, din care 10 mame și 30 de copii; numărul variază întrucât pe măsura rezolvării problemelor sociale, unele persoane pleacă. Sunt mai multe iarna, când și nevoile sunt mai mari. În plus, avem în grija și familiile celor trei bărbați care se ocupă de animale și muncile câmpului, care au 6 copii, respectiv 4 copii.
Personal: preotul Valentin Ștefan și soția sa Veronica, 1 educator/învățător, o bucătăreasă, 2 instructori de educație, administrator, un lucrător de întreținere. Se folosesc voluntari pentru anumite activități ocazionale sau permanente; treburile gospodărești fiind realizate cu sprijinul mamelor beneficiare.
Dotări în clădirea centrului și în spațiile anexe:
Toate cele 12 dormitoare sunt renovate și amenajate parțial cu mobilier primit de la susținători.
Animale (în fermă, situată alăturat): 17 vaci, 50 de porci, 2 cai, 200 oi, 130 de miei, păsări.
Există un solar și o grădină care furnizează cea mai mare parte a legumelor pentru perioada de vară.
Încălzirea se face cu centrală care folosește bricheți, fabricați chiar la așezământ din deșeu de lemn cu ajutorul utilajului propriu.
Situația socială și administrativă:
Centrul deține toate avizele necesare funcționării și are binecuvântarea ierarhului ortodox. În anul 2010 așezământul a fost sfințit de către Preafericitul Patriarh Daniel.
Copiii au parte de educație conform vârstei, fiind integrați școlar. Transportul copiilor la/de la școală se face cu un microbuz.
În curtea centrului există un mic paraclis unde se țin slujbe și spații de joacă pentru copii.
Ajutorul din partea statului este foarte redus, centrul trăind doar cu sprijinul sponsorilor și al comunității locale.
Condițiile sunt specifice mediului rural, fiind asigurate cele necesare traiului, la un nivel modest. În schimb, copiii și mamele sunt feriți de pericolele specifice marilor centre urbane (droguri, prostituție, infracționalitate etc.) fiind supravegheați și îndrumați permanent cu multă dragoste. În centru există un set de reguli pe care toată lumea are datoria să le respecte (înțelegere, respect, ajutor reciproc etc.).
NEVOI ESENȚIALE și PERMANENTE
- Prioritar – alimente: cartofi, ceapă, fasole, ulei, făină, conserve de mazăre, pate de ficat; zacuscă, măsline, cașcaval, ceai, unt sau margarină, carne, castraveți în oțet, gogoșari în oțet, cereale, bulion, condimente (mărar, pătrunjel, leuștean, busuioc, cimbru, oregano, tarhon), foi de dafin, delikat, drojdie uscată, esențe, zahăr vanilat, nucă de cocos, ciuperci, dulciuri (napolitane, biscuiți, cornuri, bomboane, eugenii), fructe.
- Prioritar: cereale pentru animale (grâu, porumb, tărâțe, floarea soarelui, mazăre furajeră).
- Produse de igienă generală și personală: detergent de rufe, de vase, de pardoseli; șampon, săpun, hârtie igienică, pastă de dinți.
- Produse de curățenie: mături, fărașe, mopuri, găleți, soluție geamuri, soluție degresantă pentru bucătărie.
- Plată utilități: apă rece (cca. 6.000 de lei/an, plătibilă la finalul anului) și electricitate (cca. 1.500 lei/lună), butelii cu gaz pentru aragaz (cca. 420 lei/ lună).
- Combustibil pentru microbuz: circa 200 euro/lună.
DOTĂRI NECESARE
- Lucrări de reparații la acoperiș.
- Instalarea de panouri solare pentru încălzirea apei.
- Vopsea lavabilă și vopsea în ulei pentru curățenia generală, trafaleți și pensule.
- Rafturi metalice pentru spațiul destinat depozitării lenjeriei și hainelor.
CONTACT
Așezământul social „Sf. Arhangheli”, com. Slobozia, jud. Giurgiu
- Preot Valentin Ștefan – tel. 0762.656.077
- Prezbitera Veronica Ștefan (director) – tel. 0769.683.407, email veronicastefan82 [@] gmail.com
Asociația PRO VITA – București
- Tel. 0728.673.673, email contact [@] asociatiaprovita.ro, web www.asociatiaprovita.ro
GALERIE FOTO
Toate fotografiile (c) Cristina Nichituș-Roncea 2017 pentru Asociația PRO VITA București
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.